Świadome odżywianie się – sprawdzony sposób na lepsze samopoczucie
To co jemy, nie pozostaje bez wpływu na nasze zdrowie i samopoczucie. Kiedy nie dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, nie jest on w stanie prawidłowo funkcjonować. Bez odpowiedniej ilości witamin, minerałów, tłuszczy, węglowodanów i białka, czujemy się zmęczeni, mamy problemy z koncentracją, pojawiają się również problemy zdrowotne. Aby uniknąć tego typu problemów, należy zwracać uwagę na to, co się je. Zdrowa żywność powinna stanowić jak największą część naszej diety. Czym jednak jest zdrowa żywność? Czy muszą to być produkty oznaczone jako BIO lub ekologiczne? A może powinno się zrezygnować z produktów zawierających tłuszcze lub cukry proste? Nic bardziej mylnego! Poniżej znajdziesz proste wskazówki dotyczące prawidłowego, zdrowego odżywiania się. Takiego, w którym zdrowa żywność gra ważną rolę, ale znajdzie się też miejsce dla czekolady i frytek.
Zbilansowana dieta – nie rezygnuj z ulubionych produktów!
Wiele osób lubi jeść. Konkretne smaki sprawiają im przyjemność i poprawiają samopoczucie. Często nie są to potrawy uznawane za zdrowe, takie jak np. burgery, słodycze, chipsy lub produkty smażone na głębokim tłuszczu. Lubisz niezdrowe jedzenie? Nie rezygnuj z niego! Dużo lepszym rozwiązaniem będzie ograniczenie tego typu potraw, ponieważ dzięki temu nie będziesz miał w głowie, że “nie możesz czegoś zjeść.” Zamiast eliminować poszczególne produkty, zmniejsz ich ilość i wprowadź do swojej diety zdrowsze produkty i potrawy.
Zdrowa żywność to przede wszystkim świeże, nieprzetworzone produkty. A także jedzenie pochodzące od lokalnych sprzedawców i małych firm, pozbawione sztucznych, chemicznych dodatków. Jeżeli masz taką możliwość, kupuj na bazarach i ryneczkach. Dzięki temu wspomożesz lokalnych producentów żywności.
Chcesz jeść zdrowo? Pilnuj regularności posiłków, pamiętaj o piciu odpowiedniej ilości wody, ogranicz produkty uznawane za niezdrowe lub wybieraj zdrowsze alternatywy. Sos na jogurcie, zamiast na majonezie. Frytki z piekarnika, zamiast tych smażonych na głębokim oleju. Czekolada z większą zawartością kakao. To naprawdę nie jest trudne!